VERKKOMATRIKKELIN PÄIVITYSOHJEET TAITEILIJALLE

Tervetuloa verkkomatrikkelin päivitysnäkymään!

Voit vaihtaa salasanasi kohdasta ”vaihda salasana”. Salasana on voimassa vuoden sen myöntämispäivämäärästä joten se kannattaa muuttaa helpommin muistettavaksi. Jos unohdat salasanasi, pyydä se verkkomatrikkelitoimittajalta sähköpostitse osoitteesta matrikkeli@artists.fi  

Kun muokkaat tietojasi välilehdillä näet muutokset omalla sivullasi verkkomatrikkelin julkisella puolella osoitteessa http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/etusivu.html heti sen jälkeen kun olet tallentanut tietosi päivitysnäkymässä. Kun päivität sivuasi, kätevin tapa on pitää päivityssivua ja verkkomatrikkelisivua avoinna yhtä aikaa.

OMAT TIEDOT -välilehti
Tilitiedot, henkilötiedot, osoite koti ja työ
Kun täytät verkkomatrikkeliin henkilötietojasi muista, että kaikki profiiliin kirjoittamasi tiedot ovat julkisia ja ne näkyvät matrikkelisivuasi katsovalle henkilölle. Olet itse vastuussa kirjoittamistasi tiedoista. Jos et halua täyttää kaikkia kohtia olisi kuitenkin hyvä, että profiilissasi on joku yhteystieto, jonka kautta sinut tavoitetaan.
Ylhäältä oikealta kohdasta ”muokkaa” voit lisätä, poistaa ja muokata tietoja kaikilla alalehdillä. Siirry siis kohtaan ”muokkaa”, jolloin muokattavissa oleva ikkuna avautuu ja voit kirjoittaa tietosi niille kuuluviin kenttiin.
Etunimet: Kirjoita etunimesi ja halutessasi muut nimesi. Jos haluat että kaikki nimesi näkyvät sivulla, klikkaa kohtaa ”näytä kaikki etunimet”.
Sukunimi: Kirjoita sukunimesi. Mikäli sinulla on taiteilijanimi, lisää se kokonaisuudessaan kohtaan sukunimi siten, että kirjoitat ensin sukunimesi ja sen jälkeen etunimesi.
Syntymävuosi: Kirjoita kenttään syntymävuotesi. Tämä tieto on vapaaehtoinen.

Sähköposti: Kirjoita @-merkki muodossa (at). Tallennettuasi tämän sivun tiedot alhaalta kohdasta ”tallenna” voit halutessasi poistaa sähköpostin näkyvistä kohdasta ”älä näytä osoitetta”. Sähköpostin tieto tulee olla tietokannassa vaikka se ei olisikaan julkisesti näkyvillä. Sen kautta verkkomatrikkelin ylläpito voi ottaa sinuun yhteyttä.
Kotisivu: Lisää oman kotisivun osoite ja HUOM. tarkasta että osoitteen alussa on http://
Puhelin: Lisää halutessasi puhelinnumerosi.
Ammatti: Valitse sinulle sopivin ammattinimike ja rastita se.
Osoitetiedot: Lisää osoite, postinumero, postitoimipaikka ja maa.
Osoite, työ: Voit lisätä halutessasi esim. työhuoneesi osoitteen. Se ei näy julkisella puolella.
Muista tallentaa sivu alhaalta kohdasta ”tallenna”.
Tämän jälkeen voit lisätä profiilikuvan itsestäsi. Kuva näkyy taiteilijakohtaisella sivullasi, mutta ei päivityspuolella. Profiilikuvan lataat seuraavasti:
”Lataa profiilikuva” >> ”selaa” >> (etsi kuva koneeltasi )>> ”avaa” >> ”tallenna”.

AJANKOHTAISTA  -välilehti
Ajankohtaista -osiossa voit esitellä esim. ajankohtaisia ja tulevia näyttelyitä, julkaisuja ja muita projekteja. Kirjoita tulevien tapahtumien nimet, sijainnit ja ajankohdat. Osiota on hyvä päivittää usein, jotta se pysyy ajankohtaisena. Jos kirjoitat englanninkielistä tekstiä, tarkasta kieliasu ennen julkaisua.

Muista tallentaa teksti.

OMA ESITTELY/ARTIST’S STATEMENT -välilehti

Esittele tässä kohdassa itsesi taiteilijana. Kuvaa selkeästi taiteellisen työskentelysi lähtökohtia ja sisältöä. Tekstin max. pituus on 100 - 300 sanaa.
Tässä on esimerkkejä, jotka saattavat helpottaa kirjoittamista:
Miksi ryhdyit taiteilijaksi?
Mitä aihetta/aiheita/teemoja yleensä käsittelet?
Mikä on sinulle tärkeintä taiteessasi?
Mitkä ovat taiteellisen työskentelysi lähtökohdat?

Kiinnitä huomiota myös englanninkieliseen osioon.

”Muokkaa” -kohdasta pääset kirjoittamaan tekstin. Kun olet tarkastanut oikeinkirjoituksen, muista tallentaa teksti!

BIOGRAFIA -välilehti
Biografia on tiivis esittelyteksti 3. persoonassa, ei siis CV.
   
Sisältö:
Pituus 100 - 300 sanaa
Nimi (syntymäaika ja -paikka)
Koulutus
Työskentelyala, -välineet, -metodit,
Keskeisimmät näyttelyt/tapahtumat/kokoelmat/julkaisut viimeiseltä viideltä vuodelta

Muodot:
Kronologinen
Vapaa tai henkilökohtainen

”Muokkaa” -kohdasta pääset kirjoittamaan biografian. Kun olet tarkastanut oikeinkirjoituksen, muista tallentaa biografia!

Jos olet täyttänyt sekä Biografia että Oma esittely/Artists Statement  –osiot, ne näkyvät verkkomatrikkelissa siten, että Bio on näkyvillä ensisijaisesti ja Oma esittely/Artists Statement näkyy vain sitä klikatessa jolloin tekstin tausta muuttuu punaiseksi.
Sivulla kävijä lataa cv:si ensin koneelleen ja lukee sen sitten. Sen vuoksi kohta BIO on hyvä olla olemassa sillä se on katsottavissa nopeammin kuin ansioluettelo.

TEOKSET -välilehti
Kun lisäät kuvia teoksista sivustolle varmista että sinulla on käyttöoikeudet kuviin. Mikäli oikeuksien haltija on joku muu kuin sinä (esim. valokuvaaja), varmista häneltä kirjallisesti, että saat käyttää kuvia verkkomatrikkelissa.
Teoskuvat lisätään seuraavasti: Klikkaa oikealta ylhäältä linkistä ”lisää teoksia”.
Kun "selaa"-painike tulee esiin, klikkaa sitä ja valitse yksi tai useampia kuvatiedostoja oman tietokoneesi työasemalta. Lisää tähän vain taideteoskuvia/taidevideoita/ääniteoksia.
Järjestelmä hyväksyy seuraavan tyyppiset tiedostot: jpg, jpeg, tif, tiff, mpg, mpeg, mov ja avi. Tiedoston maksimikoko on 10Mt ja tiedostonimessä ei saa olla ” skandinaaveja” eikä välilyöntejä ja sulkumerkkejä.

HUOM. Jos SELAA-painike ei tule näkyviin teoskuvia ladattaessa

Jos selaa-painike ei tule näkyviin  kuvia ladattaessa, alla ohjeet tilanteen korjaamiseen. Sivuston ulkoasu ja tekniikka uusitaan kevään 2018 aikana jolloin kuvien latausongelma poistuu.

1.  Päivitä Adobe Flash Player koneellesi – painike on sidoksissa tähän ohjelmaan.  Päivitys ladataan sivulta https://get.adobe.com/flashplayer/  Flash-päivityksen jälkeen Selaa-napin alla pitäisi näkyä vielä toinen painike, jossa lukee 'Tallenna' - klikkaa myös sitä. 

 2. Toinen mahdollinen vaihtoehto ongelman ratkaisemiseen: jos käytössäsi on Mac-tietokone, avaa omat sivusi Chrome-selaimella, jolloin selaa-painikkeen pitäisi tulla kuvia/cv:tä ladattaessa näkyviin. Macin Safari-selainta käytettäessä painike ei usein toimi.

3. Chromen päivittymisen myötä tämä selain saattaa tarvita nykyään lupaa käyttää Flash Player -ohjelmaa. Tässä linkki ohjeeseen Flashin ottamiseksi käyttöön Chrome-selaimella. https://helpx.adobe.com/fi/flash-player/kb/enabling-flash-player-chrome.html

Tiedoston maksimikoko on 10Mt ja tiedostonimessä ei saa olla ä,ö,å -skandinaaveja  eikä välilyöntejä ja sulkumerkkejä. 

Ellet saa näiden toimintojen jälkeen kuvia edelleenkään ladattua, lähetä viesti ja 1-2 teoskuvaa osoitteeseen matrikkeli@artists.fi

Viimeksi lataamasi teoskuva näkyy aina viimeisenä alhaalla.
Klikkaa kuvan alta kohdasta ”muokkaa”, jolloin kyseisen teoskuvan muokkausnäkymä aukeaa.
Kirjoita teoksen nimi.
Oma kuvaus -kohtaan kirjoita täydelliset teostiedot: valmistumisvuosi, tekniikka ja mitat. Mikäli haluat voit kirjoittaa tähän myös teoksen hinnan.
Tarkista oikeinkirjoitus kun kirjoitat englanniksi.
Tekniikka: Valitse teoksen tekniikka alasvetovalikosta.
Suuntaus: Valitse alasvetovalikosta sopivin. Voit myös valita ei-määritelty.

Tekniikka ja suuntaus sisältävät joissain tapauksissa päällekkäisiä hakukriteerejä. Suosittelemme molempien täyttämistä. Silloin lisäät hakuosumien mahdollisuutta.

Hintaluokka: Valitse teoksen hintaluokka jos teos on myytävänä. Kun hinnoittelet teoksesi, huomioi arvonlisävero ja/tai sopimuksesi mahdollisen myyjän/galleristin kanssa.
META -tiedot: (metadata, liitännäistieto, kuvailutieto) on tietoa tiedosta, eli kuvailevaa ja määrittävää tietoa jostakin tietovarannosta tai sisältöyksiköstä. Tyypillistä metatietoa ovat CD-levyn tiedot (levyn nimi, esittäjä, säveltäjä, päivämäärä) tai tekstidokumentin tiedot (viimeksi tallennettu, omistaja, versio, sijainti, julkaisupäivämäärä, jne.). Kuvatiedostossa metatietoja ovat esim. tekijänoikeusmerkinnät, teoksen sijoituspaikka, kuvaajan nimi, kuvauspaikka ja -aika sekä kuvateksti.
Metatietojen käytön yksi hyödyllinen ominaisuus on se, että kuvan tiedot kulkevat kuvan mukana erottamattomasti. Kuka tahansa voi metatietoja tutkimalla saada selville kuka kuvan omistaa, kuka sen on kuvannut, milloin se on kuvattu ja mitä kuva esittää. Kirjoita siis ainakin tekijänoikeusmerkki © ja nimesi META-tieto kohtaan.

Väri: Väri-valikossa valitse väri, mitä on eniten teoksessasi. Voit myös valita ”ei-määritelty”.
Aihe: Valitse aihe-valikosta sopiva sana ja lisää Avainsanat-kohtaan aihettasi tarkentava sana esimerkiksi siten, että kun olet valinnut aiheeksi ”eläin”, kirjoita avainsanaksi ”kissa”. Avainsanoja voi olla useita esim. ”kissa, koira”, erota ne pilkulla toisistaan. Voit valita sanat vapaasti.
Jos hakusanat eivät sovi teokseesi, valitse ”ei määritelty”. Muutama hakusana kannattaa lisätä, jotta käyttäjä löytää teoksesi helpommin.  Mitä tarkemmin kuvaat teostasi, sitä paremmin se löytyy verkkomatrikkelin hakutoiminnoilla. Muista tallentaa tiedot.

”Vaihda tiedosto” -toiminnolla ja ”poista” -toiminnolla voit vaihtaa tai poistaa kuvan.
Voit lisätä teoskuvia niin monta kuin haluat.

Ensimmäisenä oleva teos näytetään taiteilijan etusivulla. Teosten järjestystä voi muuttaa siirtämällä niiden välissä olevaa harmaata palkkia ylös- tai alaspäin, jolloin kuva siirtyy palkin mukana.

TILAUSTYÖT -välilehti
Tilaustyöt –osiossa voit esitellä jo tekemiäsi tilaustöitä mahdollisille tuleville asiakkaille. Kerro minkälaisia tilaustöitä olet valmis tekemään ja miten osaat soveltaa taitojasi. Kun esittelet jo tehtyjä teoksia/töitä muista varmistaa aiemmalta asiakkaaltasi oikeutesi julkaista teos/työ internetissä etenkin jos tilaustyö ei ole julkinen.
Lisää tilaustyö klikkaamalla oikealta ylhäältä kohdasta ”muokkaa”, jolloin näkymään avautuu ”tilaustyön lajit” lista. Valitse sopiva tilaustyö/tilaustyöt ja esittele se/ne omiin sanoin esillä olevassa kentässä.
Muista tallentaa!
Tämän jälkeen klikkaa kohdasta ”lisää referenssi” (=mahd. aiemmat tilaustyöt). Lisää kohteen nimi, tyyppi, perustiedot, sanallinen kuvaus, tekniikka, vuosi, kuvaaja ja lisätiedot. Kohteen tyyppi sekä tekniikka ovat alasvetovalikoissa, joista voit valita mieleisesi sanan.
Tämän jälkeen klikkaa kohdasta ”näytä”, jolloin näet sanallisen kuvauksen tilaustyöreferenssistäsi. Tässä vaiheessa voit lisätä kuvan teoksesta/työstä kohdasta ”lisää kuva tai video”. Lisäämäsi kuva näkyy vasemmalla ”Tiedostot” - nimen alla. Voit lisätä useamman kuvan samasta referenssistä.
”Lisää referenssi” -kohdasta voit lisätä useamman referenssin tilaustyöesittelyysi.

MYYTÄVÄNÄ/LAINATTAVANA –välilehti
Kirjoita tähän kohtaan tieto siitä, mistä mahdollinen asiakas voi ostaa tai lainata teoksiasi. Tähän voit lisätä edustajasi/gallerian ym. linkin, jonka kautta asiakas löytää vaivattomasti myyntipaikan yhteystiedot. Muista poistaa linkki, jos se ei ole enää ajankohtainen.
Aloita lisäämällä linkki, jonka jälkeen näytöllä avautuu kaksi kohtaa; ”linkin kuvaus” ja ”linkin kohde”. Ensimmäiseen kirjoitat esim. Helsingin Taiteilijaseuran taidelainaamo ja jälkimmäiseen kopioit linkin: http://www.helsingintaiteilijaseura.fi
Linkkejä voit lisätä niin monta kuin haluat. Mikäli teoksia on myynnissä vain suoraan taiteilijalta lisää linkki ja kirjoita linkin kuvaus kohtaan ”Suoraan taiteilijalta” ja jätä linkin kohde täyttämättä. Tuolloin linkki ohjaa käyttäjän yhteystietoihisi.

CV–välilehti

Aloita klikkaamalla oikealta ylhäältä linkkiä ”lisää cv”, jonka jälkeen avautuu ikkuna, jossa voit ladata cv:n suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Paina ”selaa” -nappia ja valitse valmiiksi kirjoitettu CV tietokoneesi tiedostosta avaamalla se. Tämän jälkeen paina heti ”tallenna” ja odota että latausikkuna sulkeutuu. CV on nyt ladattuna verkkomatrikkelin sivulla.
”Näytä” -toiminnolla näet cv:n ja ”poista” –toiminnolla voit poistaa sen.
CV voi olla .doc, .docx, .pdf, .rtf tai .odt tiedostomuodossa.
HUOM! Suositeltavin tiedostomuoto on pdf.

Voit lisätä ruotsinkielisen ja englanninkielisen CV:n kohdasta ”lisää CV” ja valitsemalla kielen alasvetovalikosta. Sivulla kävijä lataa cv:si ensin koneelleen ja lukee sen sitten. Sen vuoksi kohta BIO on hyvä olla olemassa sillä se on katsottavissa nopeammin kun henkilö tutkii profiiliasi.

HUOM. Jos SELAA-painike ei tule näkyviin cv:tä ladattaessa

Jos selaa-painike ei tule näkyviin cv:tä tai kuvia ladattaessa, alla ohjeet tilanteen korjaamiseen. Sivuston ulkoasu ja tekniikka uusitaan kevään 2018 aikana jolloin tämä ongelma poistuu.

1.  Päivitä Adobe Flash Player koneellesi – painike on sidoksissa tähän ohjelmaan.  Päivitys ladataan sivulta https://get.adobe.com/flashplayer/  Flash-päivityksen jälkeen Selaa-napin alla pitäisi näkyä vielä toinen painike, jossa lukee 'Tallenna' - klikkaa myös sitä. 

 2. Toinen mahdollinen vaihtoehto ongelman ratkaisemiseen: jos käytössäsi on Mac-tietokone, avaa omat sivusi Chrome-selaimella, jolloin selaa-painikkeen pitäisi tulla kuvia/cv:tä ladattaessa näkyviin. Macin Safari-selainta käytettäessä painike ei usein toimi.

3. Chromen päivittymisen myötä tämä selain saattaa tarvita nykyään lupaa käyttää Flash Player -ohjelmaa. Tässä linkki ohjeeseen Flashin ottamiseksi käyttöön Chrome-selaimella. https://helpx.adobe.com/fi/flash-player/kb/enabling-flash-player-chrome.html

Tiedoston maksimikoko on 10Mt ja tiedostonimessä ei saa olla ä,ö,å -skandinaaveja  eikä välilyöntejä tai sulkumerkkejä.

Ellet saa näiden toimintojen jälkeen cv:tä edelleenkään ladattua, lähetä viesti ja valmiiksi kirjoitettu cv osoitteeseen matrikkeli@artists.fi

VIERASKIRJA –välilehti
Ota vieraskirja käyttöön vain jos sinulla on aikaa seurata sitä ja haluat lukea kommentteja teoksistasi. Jos et ota vieraskirjaa käyttöösi, se ei näy sivullasi.  Klikkaa kohtaa ”Ota vieraskirja käyttöön” tai ”Poista vieraskirja käytöstä”.