OLAVI Ilmari SUOMELA

OLAVI Ilmari SUOMELA


1948, Virrat
Taidemaalari
Solbonkatu 5 a 1, 05900 Hyvinkää
040 701 2731
osuomela@gmail.com
http://olavisuomela
Artist’s Statement 

Kyläkirjaston muutamalla taidekirjalla ja taiteilijaelämäkerralla oli ratkaiseva vaikutus ammatinvalintatilanteessa olevalle nuorukaiselle. Rembrandtin grafiikanlehti Kolme puuta ja Michelangelon Pieta -veistokset herättivät niin voimakkaita tuntemuksia, että ammatinvalinta ideatasolla oli lähes valmis.

Alkuvuoteni taidekouluissa menivät, kuten usein, teknisten, sisällöllisten ja tekotapojen etsintöjen parissa. Välillä aivan hukassa, välillä jotain uutta oivaltaen. Maalausten sisältöjen ja muotojen merkitys alkoi löytyä alastonmallia piirtäessäni ja maalatessani. Tästä olen kiitollinen opettajalleni, jolla oli opetustilanteessa oikeat sanat oikeaan aikaan.

Henkilö- ja muotokuvat, sekä maisemat ovat aiheista minulle läheisimpiä. Henkilö- ja muotokuvia tehdessäni yritän nähdä ja ymmärtää ihmisen luonnetta ja elämänkokemuksia. Meisemia maalatessani lähtökohta on usein näköhavainto, joka työskennellessä sekoittuu vanhojen masema-aiheiden kanssa jonkinlaiseksi mielen arkkityyppiseksi maisemaksi.

Omista kokemuksista ja havainnoista muodostuvat aiheet ja sisällöt vaativat etsimään ja kokeilemaan uusia muotoja ja tekotapoja.
Määrällisesti runsasta tuotantoa en pidä niinkään tärkeänä, kuin syvästi elettyä ilmaisua.

Useimmat viimeaikaisista maalaussarjoistani liittyvät johonkin elämänilmiöön, kokemukseen ja kohtaloon elämässäni. Niiden käsitteleminen taiteellisin keinoin on ollut välttämätöntä.
Valon välähdys puiden lehvästöissä, tai pensaiden oksistoissa on iloa ja taiteelliseen työskentelyyn innoittava kokemus.

Ajankohtaista

Ihmiset poistuvat ja rakennukset jäävät ilman käyttöä ja huoltoa, ryhtyy metsä kasvamaan takaisin vanhoille sijoilleen. Isoisäni rakentama ulkorannus on romahtanut ja metsä, kuin tilaisuuttaan odottaen, alkaa vallata elintilaa itselleen. Punaliidut paperille, 2009, 95 x 295 cm, kuva Hannu Salmi