TATJANA BERGELT

TATJANA BERGELT


1966, Berliini, Saksa
Kuvataiteilija, taidegraafikko, taidemaalari
Kyytönkuja 4, 00730 Helsinki
+358 (0)50 5489 211
tatjana_bergelt@hotmail.com
http://www.tatjanabergelt.com
Bio    Artist’s Statement 

Tulin Suomeen asumaan pysyvästi vuonna 1998. Olen opiskellut Saksassa ja Ranskassa (Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts à Paris) ja valmistuin molemmissa maissa taiteen maisteriksi. Vuodesta 1995 lähtien olen ollut mukana näyttelytoiminnassa muun muassa Ranskassa, Saksassa, USA:ssa, Japanissa, Venäjällä ja Turkissa. Suomessa olen pitänyt säännöllisesti yksityis- ja ryhmänäyttelyitä (kts. tarkemmin CV).
Vuodesta 1993 lähtien olen työstänyt taiteilijakirjoja. Taiteilijakirja on itsenäinen taideteos, yleensä käsintehty kirjaa muistuttava esine.
Seuraan aktiivisesti taiteilijakirja-alan kansainvälistä kehitystä. Olen osallistunut säännöllisesti Frankfurtin kirjamessuille ja kuratoinut myös useissa maissa kiertäneitä ryhmänäyttelyitä taiteilijakirjoista

Ajankohtaista

Valmistan kollaaseja, tilateoksia ja taiteilijakirjoja.

Ihmisten kommunikaatio ja yhteistoiminta ovat minulle vanhoja tärkeitä teemoja.

Olen saanut kutsun Mäntän kuvataideviikon vuoden 2011 kuraattori Otso Kantokorvelta olla yksi kuvataideviikon taiteilijoista.

Kuvataideviikon raamatullinen teema “kunnioita isääsi ja äitiäsi” motivoi tarkastelemaan uudelleen ja kunnioittamaan juuriamme ja on oleellinen osa taiteellista traditiota ja omien töideni ikuinen motivaatio. Sanat ”kunnioitus”, ”äiti” ja ”isä” antaa tälle traditiolle konkreettisen ja vaativan kontekstin.

Olen kiinnostunut elokuvan ja taiteilijakirjan välillä olevan paralleelisuuden tutkimisesta fragmentaarisuudessa, montaasissa ja kielenkäytössä. Näen taiteilijakirjat mediataiteen ilmiönä ja kohtauspaikkana kielen, filosofian ja elokuvan välillä. Olen aina käyttänyt kieltä osana teoksiani, mutta nykyisin rakennan tekstin avulla enemmän sosiaalisesti jaettua kieltä. Havaittavaan kaksi- tai kolmiulotteiseen esitykseen ja sen tulkintaan liittyy uuden kielen avulla myös toisenlainen kuva: mielikuva joka liuottaa taideobjektin staattista tapaa olla. Teoksen aika, tilallisuus ja sosiaalisuus saavat uudenlaisia jännitteitä. Kollaasi tapahtuu päässä. Materiaalin läpikuultavuus viitaa aikaan, muistamiseen ja muistin erehtyväisyyteen. Läpikuultavuus esittäytyy elokuvamaisesti.

pigmentti tulosteen tehty kollaasi