TIINA Marjaana POUTANEN

TIINA Marjaana POUTANEN


1967, Viiala
Taidemaalari
Vuohenojankatu 36, 33700 Tampere
horus@sci.fi
http://www.saunalahti.fi/~horus/poutane/
Artist’s Statement 


Olen Tiina Poutanen, tehty perinteisistä ihmisentekoaineista, eli enimmäkseen varsin käytetyistä osista. Ammatiltani ja koulutukseltani olen kuvataiteilija, käytännössä, enimmäkseen ja varsin himokkaasti, piirrän ja maalaan tauluja, pääosin kantikkaita monivärisiä öljy- ja sekatekniikkateoksia vanerille.

Teosteni sisällöistä minulla ei yleensä ole aavistustakaan, toisinaan ne seuraavat tapahtumia ja toisinaan eivät. Työskentelytapani on silmien laittaminen kiinni ja sen seurauksena tulevien ns. mielikuvien kopiointi ja muokkaus. Näinollen maalaaminen ja piirtäminen ovat minulle luontevia tapoja työskennellä. Käytän jonkinverran valokuvaa virkatessani tietokoneella, mutta se on yleensä valehtelemassa dokumentaatiosta (tekstin kanssa).

Keskityn tekemään asiat helposti, en lisää paljon alkuperäisiin mielikuviini ja poistan vain sen mikä unohtuu. Värejä muutan käsityötä tehdessäni päänsisäisen väriaistimuksen ja maalatun väripinnan teknisten eroavaisuuksien vuoksi. Niinpä en varsinaisesti suunnittele ja tee juuri mitään, annan vain itselleni täkyjä ja virikkeitä kulutusyhteiskunnan parhaiden mallien mukaan (mutta ne eivät yleensä tehoa). Vasta kun olen saanut mallikuvat itseltäni, teen käsityötä. Kerran vuodessa pelkään teosten loppumista, muu aika menee varsin leppoisasti.

Pidän speedmetallista, vanhoista - etenkin venäläisistä - ikoneista, bachista, rengaslaaksoista ja metsäautoteistä yöllä. En tarkalleen tiedä miten ne ovat vaikuttaneet taiteelliseen toimintaani, mutta käytän kultaa väriaineena, sitä on käytetty myös ikoneissa. Elinympäristö vaikuttaa kissankarvalisän kautta öljyväritöihin ja tietokoneen näppäimistöön. Töideni taustalla ei ole minkäänlaista elämänfilosofiaa, ei filosofista tai sosiologista suuntausta, yhteiskunnallista, uskonnollista tai (jos nämä nyt yleensä voidaan toisistaan erottaa) poliittista näkemystä. En tukeudu kenenkään tietyn joku jonkuntyttären tai -pojan teksteihin tai teoksiin, kosken (ainakaan vielä) ole löytänyt tukirakennehenkilöä tahi eetosta, jota kai ennen syntymääni olisi kutsuttu hengenheimoiseksi.

Ajankohtaista

Jotain tarttis tehä.

2010-2011, hiilipiirros ja öljy + tuoksupigmentit (sammal, turve, terva, kaneli yms.) vanerille, noin 1,5 x 7 metriä