ANJA Kaarina RAHOLA

ANJA Kaarina RAHOLA


1944, Pori (Helsinki)
Kuvataiteilija
040 833 7070
anja.rahola(at)elisanet.fi
http://www.elisanet.fi/anja.rahola
Bio    Artist’s Statement 

Kuvataiteilija Anja Rahola on asunut koko lapsuutensa, koulu- sekä opiskeluaikansa Helsingissä. Suomessa vallinneen sotatilanteen vuoksi hän kävi syntymässä Porissa 9.7.1944.
Hän on saanut kannustavan yhdeksänvuotisen kuvaamataiteen opetuksen Helsingin Tyttönormaalilyseossa. Lääketiede ja arkkitehtuuri kiinnostivat lukiovaiheessa ja taiteilijaksi ryhtyminen tuntui hänestä siinä vaiheessa liian turvattomalta ratkaisulta. Hän ei oikein osannut päättää miksi tulisi isona ja opiskeli luonnontieteitä, jotain opiskellakseen ja perusti siinä sivussa perheen. Kolmesta pojasta nuorimmaisen aloitettua koulunkäyntinsä Anja Rahola lähti itsekin opiskelemaan Helsingissä sijaitsevaan Vapaaseen Taidekouluun. Kolmivuotisen opiskelun (1981- 84) jälkeen hän on pitänyt lähes 20 yksityisnäyttelyä ja osallistunut muutamaan valtakunnalliseen näyttelyyn sekä lukuisiin ryhmänäyttelyihin.
Pääasiallisena työskentelytapana Anja Raholalla on ollut kerroksellinen öljyvärimaalaus, vuoroin sivellintä ja palettiveistä käyttäen. Hän on tehnyt lukuisia muotokuvia, mutta omien ideoiden maalaaminen on ollut hänestä kiehtovampaa. Vähitellen hän siirtyikin kohti yhä abstraktimpaa ilmaisutapaa. Hänen yksityisnäyttelyilleen on ollut tunnusomaista keskittyä johonkin puolifilosofiseen teemaan. Viimeisimmissä yksityisnäyttelyissään, vuonna 2009 Lohjan museon Linderin salissa teemanaan ”Kaipuu” sekä vuonna 2010 Galleria Pictorissa Nummelassa teemanaan ”Kysymyksiä”, hän työsti isoäitinsä kiehtovaa tarinaa, tuoden niissä muun muassa viestin nuorisolle, että kyselisivät edellisten sukupolvien asioista niin kauan kuin joku niistä on kertomassa.
Anja Rahola on matkustellut paljon ja luonut taiteilijakontakteja erityisesti Unkariin. 2000-luvulla hän kiinnostui enemmän myös erilaisten materiaalien tutkimisesta ja uudemman teknologian hyödyntämisestä osana taideteosta. Sattumalta hänet houkuteltiin hakemaan jäsenyyttä vuonna 1972 perustettuun DIMENSIO-ryhmään. Nykyään hän toimii sen puheenjohtajana ja on ryhmän näyttelyissä tuonut esille interaktiivisten teosten lisäksi tilateoksia. Erikoisin ja haastavin näyttely oli DIMENSIO Under Grown 2007 Tytyrin kaivosmuseossa.
Anja Rahola on ollut aktiivinen ja tunnollinen luottamushenkilö muutamassa taideyhdistyksessä. Hän on rohkeasti uskaltanut puuttua myös epäkohtiin. Erityisen paljon aikaa hän on käyttänyt Taidemuseo EMMAn ystäväyhdistyksen hallituksen aktiivisena jäsenenä luentojen ja matkojen järjestämiseen. Hän oli ystäväyhdistyksen edustajana EMMAPrize2010 jyryssä.

Ajankohtaista

DIMENSIO ry:n 40-vuotisjuhlanäyttely Tampereen taidemuseossa 12.5.-5.8.2012