JANNE Sakari LAINE

JANNE Sakari LAINE


1970, Tampere
Kuvataiteilija
Hämeenpuisto 37 A 45, 33200 Tampere
+358 40 7673330
jannelaine@yahoo.com
http://www.jannelaine.com
Bio     

Janne Laine

Syntynyt 1970 Tampereella, asuu ja työskentelee Tampereella. Opiskeli Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa 1992 -1995.

Ensimmäinen yksityisnäyttely Licence to Print Galleria Valkoisessa huoneessa Tampereella 1997. Osallistunut lukuisiin koti- ja ulkomaisiin yhteisnäyttelyihin.

Teoksia on useissa julkisissa kokoelmissa mm. Aineen taidemuseo, Albertina; Itävalta, Amos Andersonin taidemuseo, Eduskunnan kokoelma, EMMA – Espoon modernin taiteen museo; Finlandia kokoelma, Helsingin kaupungin taidemuseo,
Kuntsin modernin taiteen museo; Swanljungin kokoelma, Nykytaiteen museo Kiasma, Oulun taidemuseo, Paulon säätiö, Rovaniemen taidemuseo / Wihurin säätiö, Valtion taidekokoelma, Viron taidemuseo; Viro, Västerås Konstmuseum; Ruotsi.

Saanut 3. palkinnon valtakunnallisessa valokuvakilpailussa 1997, jaetun pääpalkinnon alueellisten taidetoimikuntien järjestämässä nuorten näyttelyssä 1999, jaetun 2. palkinnon ja lunastuspalkinnon Tallinnan grafiikan triennaalissa 2001, jaetun pääpalkinnon International Marianne Brandt Contestissa 2001, erikoispalkinnon Tokion 3. kansainvälisessä Mini-Print -triennaalissa 2002, National Bank of Canada palkinnon 5. kansainvälisessä grafiikan biennaalissa Trois-Riviéresissä Québecissä Kanadassa 2007 sekä lunastuspalkinnon 15. Soulin kansainvälisessä grafiikan biennaalissa Koreassa 2009.

Työskennellyt ja opettanut säännöllisesti Islannissa vuodesta 2000 lähtien.

Rajataide ry:n perustajajäsen, toiminut aktiivisesti paikallisissa ja valtakunnallisissa kuvataiteen järjestötehtävissä. Toiminut Himmelblaun vedostajana vuodesta 1992, nimitettiin vedostajamestariksi 2006.

Janne Laine on mieltynyt vanhaan heliogravyyritekniikkaan. Tällä tekniikalla hän on huomannut voivansa yhdistää luontevasti valokuvauksen ja taidegrafiikan hyvät puolet. Alkuperäinen kuva on otettu kameralla. Se valotetaan kuparilevyn pinnalle ja sitä syövytetään ja vedostetaan kuten muutakin grafiikkaa. Kuva-aihe toistuu painopaperille valokuvan kiiltävää gelatiinirakennetta pehmeämpänä; painoväri imeytyy mattaisesti paksun paperin huokosiin asti. Sekä luonto että ihmiset ovat Laineelle sarjallisten kuvakertomusten abstraktia pohjamateriaalia. Sumuiset maisemat, vesiputoukset ja rappeutuneiden puutarhojen valo- ja varjoelämykset muodostavat yhden ulottuvuuden, toisen puolen hänen tuotannostaan muodostavat lakonisen asiallisesti kuvatut ystävät ja tuttavat, joiden seksuaalista identiteettiä Laine pakottaa arvelemaan mitään suoria vastauksia antamatta. Luontoa kuvatessaan Laine toimii yksin, ystäviään kuvatessaan ja heitä teoksiinsa yhdistellessään hän toimii mielenkiintoisen sosiaalisen prosessin käynnistäjänä. Kummatkin kuvasarjat mahdollistavat katsojan oman osallistumisen. Ei ole normaalia eikä epänormaalia lukutapaa. Tunnistettavista paikoista ja ystäväpiirin sosiaalisista suhteista karsiutuu valmiiseen työhön vain olennainen, luonnon mystinen voima ja ihmisen rooli ihmistä suuremman pelin nappulana.

Ajankohtaista

http://www.arthelsinki.com

http://www.tamperemaja.ee

http://www.grafikenshus.se/00528/00752