MERJA Irene RANKI

MERJA Irene RANKI


1955, Helsinki
Kuvanveistäjä
Pursutie 32, 04260 Kerava
merja.ranki@gmail.com
http://www.merjaranki.com
Bio    Artist’s Statement 

MERJA RANKI 2010
kuvanveistäjä ja keraamikko

Merja Rankin teoksille on ominaista esittävyys sekä toden ja kuvitteellisen aineksen yhdistäminen salaperäiseksi, unen salattua logiikkaa noudattavaksi kokonaisuudeksi.

Kuvanveistäjänä toimiva Merja Ranki valmistui keramiikka- ja lasitaiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta 1998. Kuvanveistotaiteeseen liittyvä näyttelytoiminta on jatkunut vuodesta 1981.
Monipuolisesti eri materiaaleihin perehtyneen taiteilijan veistoksista, installaatioista ja videoteoksista koostuvia näyttelykokonaisuuksia on ollut esillä taidemuseoissa eri puolilla Suomea vuodesta 1998 lähtien. Merja Rankin kutsunäyttely Sillalla Keravan taidemuseossa vuonna 2008 oli näistä laajin. Näyttelyihin on sisältynyt lapsille ja aikuisille suunnattua työpajatoimintaa.
Taiteilijan tuotantoon on kuulunut myös merkittävä määrä hauta- ja pienoisveistoksia pronssista ja keramiikasta. Kansainvälisissä näyttelyissä taiteilijan teoksia on ollut Espanjassa, Ruotissa, Islannissa ja Venäjällä.

Merja Ranki on toteuttanut julkisia teoksia ja yhteisötaidehankkeita Helsinkiin, Tuusulaan ja parhaillaan Järvenpäähän sekä Vantaalle Tikkurilaan.

Pilviaiheet ovat olleet tuotannossa viime vuosien ajan. Merja Rankin teoksia voisi luonnehtia hymyileväksi surrealismiksi, joka humoristisen käsitetaiteen tavoin antaa katsojalleen oivalluksia ja mietteitä inhimillisestä elämästä, arjesta ja haaveista. Nyt taiteilija on siirtymässä leikkimielisten omakuvien pariin.

Merja Ranki toimii aktiivisesti taidealan järjestöissä ja vastaa Keravan taidemuseon yhteydessä olevien taiteilija-ateljeiden ja perustamiensa työhuoneyhteisöjen Studio SAVEAn ja Studio METSOn toiminnoista. Viimemainituissa työskentelee kaikkiaan 27 eri alojen taiteilijaa..

Ajankohtaista

2011 Invalidiliiton Järvenpään kolulutuskeskus: Kuntola-uudisrakennuksen taideteoshankkeet Tähtisilta ja Toivomuslähde
2011-2012 Vantaan kaupunki: Tikkurilan keskustan kaupunkiaukion taideteoshankkeet
2012 helmikuu Pares I Filles, Isät ja Tyttäret, Jaana Brinck, Merja Ranki ja Outi Turpeinen Centro Cultural La Casa Elizalde Barcelona, Espanja

Teos muodostuu tuhansista mustista, keraamisista solmuista. Elämä näyttäytyy joskus painavana ja on vaikea kohottautua siivilleen. Masennus voi tarjota turvan, pimeän peiton, jonka suojissa eheytyä uudelleen. (110x310x310cm)