HENRIETTA LEHTONEN

HENRIETTA LEHTONEN


1965, Tampere
Kuvataiteilija
Pirkankatu 6, 33210 TAMPERE
040 865 8329
henrietta.lehtonen@luukku.com
Bio    Artist’s Statement 

Yhteisnäyttelyitä sekä kotimaassa että ulkomailla vuodesta 1987 lähtien.

Yksityisnäyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla vuodesta 1989 alkaen.

Arkkitehtuurin opintoja Tampereen teknillisessä yliopistossa (arkkitehti 2008 TTY) ja taidehistorian opintoja Tampereen yliopistossa.

Ajankohtaista


Ikkunat -videoinstallaatio
Trondheimin taidemuseo 2012Installaatio koostuu 4 projisoidusta videoteoksesta: Museo, Galleria, Keittiö ja Toinen asunto. Teosten materiaali on kuvattu vuosina 2010 -11 Hiekan taidemuseon talossa Tampereella. Rakennuksessa sijaitsee Hiekan taidemuseon lisäksi Galleria Saskia, asuintiloja ja työhuone.

Kunkin teoksen materiaali on kuvattu sen nimen mukaisessa tilassa. Museo -videoteos koostuu Hiekan taidemuseon etelään päin suuntautuvista ikkunoista, joita peittävät auringonvalolta suojaavat verhot ja suojakalvot. Galleria on kuvattu Galleria Saskiassa, jonka ikkunoista avautuu näkymä kadulle, bussipysäkille ja kirkkopuistoon. Keittiö -teos muodostuu asuintilan keittiöikkunan näkymistä ja vähäisistä tapahtumista pihalla ja vastapäisessä rakennuksessa. Toinen asunto -teos on epätarkka näkymä erään toisen talossa sijaitsevan asunnon ikkunoista.

Kukin teos keskittyy ikkuna-aukkoihin ja niiden muodostamiin näkymiin ja valoon, katsoja voi samaistua paikallaanpysyvään rakennukseen ja sen näköaloihin. Ikkunat rajaavat näkymät maalauksenkaltaisiksi aukoiksi ulkopuoliseen maailmaan, ikkuna-aukkoja kuvaavat videoprojisoinnit muodostavat aineettomia maalauksia valolla. Tapahtumat ovat vähäisiä ja lähes olemattomia; Toinen asunto -teoksessa tapahtuminen rajautuu abstraktien värikenttien kohinaan ja valon liikkeeseen. Museo -teoksessa kuva liikkuu abstraktion ja esittävän kuvan välisellä alueella.


Teoksen toteutukseen ovat osallistuneet Alasinmedian Ville-Veikko Heinonen ja Pro Av Saarikon Jorma Saarikko.