IRMA Tuulikki TONTERI

IRMA Tuulikki TONTERI


1955, Janakkala, Finland
Kuvataiteilija, taidegraafikko
00180 HELSINKI
irma.tonteri@kolumbus.fi
http://irmatonteri.fi
Artist’s Statement 

Töideni lähtökohtana on elämän keveys, väliaikaisuus ja katoavaisuus.
Paperi materiaalina on kaikkea tätä.
Teokseni on toteutettu vedostamalla ja tulostamalla kuparille syövytettyjä viivastoja erilaisille ohuille japaninpapereille; ne ovat keveitä, läpikuultavia ja niissä on voimakas materiaalin tuntu. Läpikuultavuutta olen vielä joissakin töissä korostanut sellakkakäsittelyllä. Lakka vaikuttaa kuultavuuteen, siis myös paperin "ääneen" ja tuntuun. Lakatun paperin ääni on terävä, melkein kilisevä. Lakkaamaton paperi puolestaan on pehmeä, höyhenen kaltainen tunnultaan ja ääneltään, ja myös siinä miten se liikkuu ilmavirran mukana.
Työskentelyni lähtökohtana eivät ole erilliset teokset vaan tekeminen itsessään, prosessi, joka tulee näkyväksi työssä ja sen teemoissa; luopuminen, katoaminen ja uusiutuminen. Uskon että myös omalla iälläni on tässä merkitystä. Olen saanut elämänkokemusta, uskallusta, ehkä myös näkemystä. Nyt mietin, miten pitkälle saatan kulkea vähentämällä ja poistamalla materiaalia, tekemällä sen ohuemmaksi, herkemmäksi ja samalla ehkä lopulta hävittämällä sen kokonaan.

Ajankohtaista

Installaatio Galleria Koneessa 2017 kesäkuussa. 2-puoliseksi yhdistetty, 5 osainen kokonaisuus kork. 315 cm, lev. 320 cm. Kokonaisuuteen liittyy 5 kpl erillistä paneelia.