RIITTA SUPPERI

RIITTA SUPPERI


1974, Helsinki
Valokuvataiteilija
riitta(at)riittasupperi.com
http://www.riittasupperi.com
Artist’s Statement 

Riitta Supperi on helsinkiläinen valokuvaaja. Hän on siirtynyt lehtikuvauksen kautta etsimään yhä enemmän omaa ilmaisuaan taidekuvan kentällä.

Supperi työskentelee useiden henkilökohtaisten projektien parissa. Tyypillisesti hänen projektinsa jatkuvat useita vuosia. Ne tutkivat ihmisten asemaa ja arvoa nyky-yhteiskunnassa, sekä sitä, miten nämä kaksi määritellään.

Ajankohtaista

16.5–31.7.2012

50+ SUOMALAISEN MIEHEN MUOTOKUVA

16.5.–31.7.2012

Mitä miettii mies viisissäkymmenissä? Mitkä ovat hänen unelmansa ja toiveensa ja kuinka ne ovat toteutuneet 2000-luvun Suomessa?

Riitta Supperin (s. 1974) muotokuvasarja 50+ puhuu suomalaismiehistä vähäeleisesti ja kunnioittavasti. Ympäri maata otetut 95 miljöömuotokuvaa käsittelee ”tavallisten”, 50–59-vuotiaiden miesten elämää ja sen murroskohtia.

”Tutkin sitä osaa suomalaisista, joita ei juuri mediassa näy. Viisikymppinen mies on unohtunut aikakausilehtimaailmasta, jossa hurmioituneet naiset pääsevät ylistämään uutta nuoruuttaan. Myös sanomalehtien sivuille viisikymppinen mies kelpaa vain gallupiin. Viisikymppiset poliitikot ja yritysjohtajat tosin näkyvät senkin edestä.”

Supperi aloitti sarjan kuvaamalla omaa isäänsä. ”Kuvatessani mietin, millaista hänen elämänsä todella on ja millainen se tulee olemaan, kun eläkepäivät ovat edessä. Mietin, miksi isästäni tuli sellainen kuin hän oli? Toteutuivatko hänen unelmansa, oliko hänen elämänsä siihen mennessä onnistunut? Kohtaisiko hän tulevaisuudessa suomalaisen miehen ongelmat, kuten syrjäytymisen tai alkoholisoitumisen, vai alkaisiko hänellä seesteinen vanhuus tai peräti uusi nuoruus?”

Pohjimmiltaan kuvat puhuvat onnesta, sen saavuttamisesta tai kadottamisesta. Millainen on sinun omakuvasi 20 vuoden kuluttua?


Taiteilijatapaamiset: Riitta Supperi kertoo näyttelystään keskiviikkona 23.5. klo 18 ja keskiviikkona 6.6. klo 18. Museon pääsymaksu.

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Patricia Seppälän säätiö ja Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto.

http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/nayttelyt/tulevat