MARIA VILHELMIINA UKONTYTÄR KÄRKKÄINEN

MARIA VILHELMIINA UKONTYTÄR KÄRKKÄINEN


1980, Jyväskylä
Valokuvataiteilija
Killisenkatu 6 A 4, 70500 Kuopio
airam.k@gmail.com
Bio    Artist’s Statement 

Maria Vilhelmiina Ukontytär Kärkkäinen (s.1980) on kuopiolainen valokuvataiteilija. Hän on val-mistunut Kuopion muotoiluakatemiasta graafisen viestinnän laitokselta keväällä 2006 ja suorittanut valokuvataiteen erikoistumisopinnot Tampereen ammattikorkeakoulussa, taiteen ja viestinnän osastolla 2010-2011.

Maria Kärkkäinen on Ars Liberan (Kuopion kuvataitelijat ry) jäsen sekä Valokuvataiteilijoiden liiton kokelasjäsen. Hänet on palkittu 2011 nuorelle kuopiolaiselle kuvataiteilijalle myönnettävällä Juho Rissasen stipendillä.

Hän kuvaa omaa ja ympärillä olevaa maailmaansa sekä elämän eteen tuomia vaikuttavia hetkiä. Kuvissa ilmenee selkeästi hyvien hetkien arvo sekä voimakas läsnäolo. Kärkkäisen kuvat ilmentävät elämässä väistämätöntä surun käsittelyä, valintoja ja tilanteisiin ajautumista. Hänen useissa teoksissaan näkyy kuvaus taiteilijaperheen ja sisarusten yhtenevyydestä sekä vuorovaikutuksesta toisiinsa (Yksityisnäyttely; Pekinrinne - paikka kasvulle, VB-valokuvakeskus, Kuopio 2011), josta näkökulma on laajentunut käsittelemään myös ihmisten välisiä kohtaamisia ja suhdetta ympäröivään yhteiskuntaan (Ota minut syliin - valokuvallinen yhteisötaideteos yhteistyössä Kuopion kaupungin vanhus- ja vammaispalveluiden kanssa, Pohjois-Savon valokuvan aluenäyttely, VB-valokuvakeskus, Kuopio 2012). Hän katsoo ja haluaa katsoa maailmaa ja elämää avoimin silmin, monista näkökulmista.

Maria Kärkkäinen asuu ja työskentelee Kuopiossa.

Ajankohtaista

Sarjasta: Meitä, pohjoissavolaisia, 2008

30cm x 30 cm