HANNA JÄRVENPÄÄ

HANNA JÄRVENPÄÄ


1980, Orivesi
Kuvataiteilija
Käsämä
hanmirjar@gmail.com
https://h-jarvenpaa.blogspot.fi/
Bio    Artist’s Statement 

Hanna Järvenpää syntyi Orivedellä 1980. Hän muutti Joensuuhun opiskellakseen Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulun Kuvataiteen ja Muotoilun koulutusohjelmassa vuonna 1999. Taidegrafiikka erikoistumisalanaan hän valmistui kuvataiteilijaksi keväällä 2003. Joensuun yliopiston ja seurakunnan järjestämän alttariteos kilpailun (2002) Järvenpää voitti kananmunankuorista tehdyllä työllään ”Me kaikki”. Opinnäytetyönäyttelyn hän piti yhdessä Anna Armisen kanssa otsikolla Elämän antimet.

Ensimmäisen työskentelyapurahansa Järvenpää sai vuonna 2010. Hän on järjestänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ympäri Suomen ja hänen teoksiaan on ollut esillä muun muassa TAITEILIJAT 2012 (STS), SOTA vai RAUHA?, Rajoilla (SKjL) ja UUSI MUU 2012 (Muu ry.) näyttelyissä.

Järvenpään teoksissa pohdinnan kohteina ovat ihmisen käyttäytymiseen ja ihmisenä olemiseen liittyvät teemat. Pahuus piilee kaikissa, moraali ei ole kaikille samankaltainen. Kuolema on monesti läsnä, ei pelkoa herättävänä uhkana, vaan totuutena, joka lopulta riisuu materialistisen turhuuden kaikkien yltä.

Kierrätysmateriaalit ovat tärkeä osa työskentelyä, ja teosten ekologinen katoaminen niiden käytyä turhaksi olennaista. Vanhat lakanat ja paperi teepusseista ovat toimineet pohjana syanotypialla valotetuille kuville, joista taiteilija kokoaa osin intuitiivisesti kollaaseja. Teokset ja niistä muodostuvat näyttelyt ovat monesti kasvavia kokonaisuuksia, joita on tarkoitus jatkaa epäsäännöllisin väliajoin. Prosessi on monesti monivaiheinen ja hidas.

Vaihtoehtoinen valokuvamenetelmä anthotypia ja ruostemonotypia ovat odotusta vaativia tekniikoita. Ne ovat myös osaltaan tuuripeliä, kuten elämä. Hektisen nykypäivän keskellä Järvenpään teokset pyrkivät pysäyttämään hetkeksi.

Ajankohtaista

Taidekeskus Ahjon 20-vuotistapahtuma 7.4.-6.5.18. Joensuussa
Rakenteilla Taide: http://www.taidekeskusahjo.net/~z632186/rakenteillataide/


Möhkönvirta-nykytaidenäyttely Möhkön Ruukkimuseossa ja Parppeinvaaran runokylässä 2.6.-1.9.18.
https://www.facebook.com/mohkonvirta