KATJA HÄRKKI

KATJA HÄRKKI


Nainen, 1969, Helsinki
Kuvataiteilija, taidemaalari
Kirkkokatu 12 B 19, 39200 Hämeenkyrö
050-5586433
katja.harkki@gmail.com
Bio    Artist’s Statement 

Tampereen Taidemuseon johtajan Taina Myllyharju puhe SYVYYKSIIN-näyttelyni avajaisissa Keskus Galleriassa Tampereella 7.3.2017

"Taidehistorian luennoilla toistetaan usein vanhaa renessanssiajan elämänkertakirjailijan Vasarin kertomaa tarinaa kuvanveistäjä Michelangelosta. Tarina kertoo kuinka taiteilija veisti marmoria ikään kuin hän olisi vapauttanut kiven sisässä piileskelevän kolmiulotteisen hahmon ja herättänyt uinuvan kivisen hahmon ihmisen kaltaiseksi lihaa ja verta olevaksi olennoksi.
Kun kohtasin Katja Härkin maalauksia ensi kertaa täällä Tampereella pari vuotta sitten minulle tuli edellä kertomani tarinan kaltainen tunne. Gallerian seinillä oli Härkin maalaamia isokokoisia tummapohjaisia maalauksia, joita hieman eri suunnista tarkastellessa alkoi vähitellen erottua hahmoja. Kun maalauksiin tutustui lähietäisyydeltä huomasi, että ne olivat taitavasti maalattuja, pääosin kaksiulotteisia pintoja, joissa maalin eri kiillot loivat kolmiulotteisuuden vaikutelmaa ja lisämaustetta kuviin toivat herkullisen yksityiskohtaisesti, hieman reliefimäisesti maalatut koristeet, joista matalanakin jäi vahvasti kolmiulotteinen vaikutelma.
Taitava maalari tekee muutamalla värillä ja muutamalla siveltimen tai palettiveitsen vedolla illuusioita eri paikoista ja eri ajoista. Katja Härkki itse sanoo, että hän haluaa maalauksissaan käsitellä meidän ajallista ja fyysistä kokemusmaailmaamme ihmisen ja luonnon tilallisissa kohtaamisissa. Härkin aikajana on todella pitkä: pelkästään näiden nyt täällä Keskus Galleriassa nähtävien maalausten henki vie meidät aina 1500-luvulle tuossa tuokiossa. Ja lisäksi nämä fyysisestikin vahvat maalaukset puskevat konkreettisesti ulos kankaistaan ja katsomaan eri puolilta." (Taina Myllyharju, Tampereen taidemuseon johtaja)

Galleria BRONDA
19.4 - 15.5.
Katja Härkki (1969) on intiimeissä öljyväri-akryylimaalauskissaan inspiroitunut 1800-luvun mestareiden alastonmaalauksista. Hän käyttää naisten kuvaamisessa symbolisteille tyypillistä litteää ja pelkistävää ilmaisua, mutta maalausten muu kuva-ala on kuvattu pintaa korostavasti tyylitellen. Maalaukset vilistävät eläimiä ja koristeellisuutta pimeyteen upotettuna. Niissä liikutaan ajallisesti ja tilallisesti monilla eri tasoilla. Mieleen tulevat unenomaiset näyt ja viitteet surrealismiin.

Ajankohtaista

Tulossa:


2017 19.4.-15.5. Yhteisnäyttely Krista Kortelaisen kanssa, Galleria Bronda. Helsinki

2017 kesäkuu. Galleria Seinä.
Mannerheimintie 19 b. Helsinki

2017 kesäkuu. Franatsilan kahvila, Hämeenkyrö

2017 Galleria Katariina Studio 12.-30.7. Helsinki

2017 syyskuu. Poikilo-galleria. Kouvola-talo


öljyväri ja akryyli kankaalle, 30x 30 cm, 2017