Metsänsisus
Loading…

Markus Tuormaa: Metsänsisus

Valmistumisvuosi: 2011
Tekniikka: ikkunoihin maalattu kuusenpihka
Maalaan kuusenpihkalla ikkunoihin vanhassa puutalossa, joka on joskus ollut jonkun koti. Pienessä ullakkohuoneessa maalaus saa havupesän luonteen. Pihkan värjäämä valo ympäröi ihmisen samalla tavalla kuin metsä tai tuuheahavuinen kuusi. 1800-luvulta on paljon metsänsisukseksi nimettyjä maalauksia, joissa katsojalle välittyy kokemus puiden alla olosta.

Tämän maalaus voi kuvata myös kotikuusta, puuta, joka suojelee kotia. Kotikuuseen liittyy vanha ajatus, joka kuuluu: ”sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto”. Tuo lausahdus kuvastaa sidettä paikkaan. Kuusen tuominen maalauksena tähän huoneeseen merkitsee kotikuusen tavoin sidettä paikkaan, maahan painuvia juuria. Pihka on maalia, joka muuttuu. Kuusen rungolla valuva tuore pihka on vaaleaa, lähes väritöntä. Metsässä se voi näyttää joskus jopa sinertävältä. Vähitellen pihka kuivuu ja kovettuu kokkareiksi rungolle. Kuivettunut pihka on tummempaa, keltaisempaa, ruskeampaa. Tuoreella pihkalla voi maalata ohuita sitruunankeltaisia lasuureja; vanhalla pihkalla maalatessa väri on tummempi, kullankeltainen tai lämpimän ruskea.

Metsässä ollessani koen usein, että metsä itse on maalaus. Voin vaeltaa metsässä samalla tavoin kuin miten katseeni vaeltaa maalauksen pinnassa. Keräämällä pihkaa ja maalaamalla sen huoneen ikkunoihin olen tuonut metsän maalauksena sisälle, metsänsisustan huoneen sisustaan.

Teos ollut esillä Puun taju -näyttelyssä, Promenadigalleriassa Hyvinkäällä. Etualalla näkyy osa Niran Baibulatin teosta.

Lisäkuvat teoksesta

Lisäkuva teoksestaLisäkuva teoksestaLisäkuva teoksesta