HELI Marjaana RYHÄNEN

HELI Marjaana RYHÄNEN


1971, Iisalmi
Kuvanveistäjä
Koljontie 18 B, 33500 Tampere
http://www.heliryhanen.fi

Tilaustyöesittely

 

Cityeläimet, Cityanimals

Vuosi: 2013
ympäristöteos
Tekniikka: pronssi

Ympäristötaideteos jossa viisi pronssiin valettua veistoshahmoa ja viisi kivettyä kumparetta. Lampipuisto, Kontula, Helsinki.

Cityeläimet koostuu viidestä pronssiin valetusta eläinhahmosta joissa on paljon tuttua, mutta samalla jotain selittämätöntä. Hahmot hengailevat laumana kumparemaisessa ympäristössään. Teos kuvaa rinnakkaiseloa ja yhdessäoloa. Vaikka hahmot asettuvat erilleen toisistaan, ovat ne kontaktissa katseiden ja asentojen välityksellä. Esimerkiksi yksi otuksista on etääntynyt joukosta, mutta se ei ole jäänyt muilta huomaamatta. Muista välittäminen on tapa säilyä. Niin viidakossa, asfalttiviidakossa kuin Kontulassakin. Kontulan Lampipuisto on keskeinen läpikulkupaikka, jossa kohtaavat koululaiset, lapsiperheet ja muut alueen asukkaat. Cityeläimet elävöittää tätä vilkasta asukaspuistoa, jota voi luonnehtia Kontulan yhteiseksi olohuoneeksi. Cityeläimet on Helsingin taidemuseon tilaama veistoskokonaisuus.

Cityeläimet, Cityanimals Cityeläimet, Cityanimals Cityeläimet, Cityanimals Cityeläimet, Cityanimals Cityeläimet, Cityanimals
 

Ympyrähullut, Matti Kalkamo ja Heli Ryhänen

Vuosi: 2012

Tekniikka: pronssi

6 Valaisinpylvästä ja pronssiin valetut hahmot, 2012. Ympäristötaideteos, julkinen taide. Miljoonaristeys, liikenneympyrä, Huittisten keskusta.

Huittisten kaupungin tilaustyö. Teos sai Ympäristötaiteen säätiön vuoden 2012 ympäristötaidepalkinnon.

Lisätiedot »


Ympyrähullut, Matti Kalkamo ja Heli Ryhänen Ympyrähullut, Matti Kalkamo ja Heli Ryhänen Ympyrähullut, Matti Kalkamo ja Heli Ryhänen Ympyrähullut, Matti Kalkamo ja Heli Ryhänen
 

Tasapainoilua, Balancing

Vuosi: 2010
installaatio/tilateos
Tekniikka: Installaatio

materiaalit: keinonahka, teräs, täytteet paikka: Virastotalo Sinetti, Jyväskylä

Tasapainoilua Vero- ja työvoimatoimistossa asioidessamme kasvomme ovat yleensä peruslukemilla, otsallamme ehkä kylmä hiki. Sinetin pääporrashuoneeseen suunnittelemani teos Tasapainoilua tuo tilaan toisenlaista asennetta. Teoksessa seitsemän ihmishahmoa tasapainoilee elämän keinulaudalla, välillä painovoimaakin uhmaten. Kaikilla on vastapainonsa ja ilmavirtauksen vaikutuksesta jokainen pari liikkuu akselinsa varassa. Luonnollista kokoa suuremmat hahmot ottavat koko viisitoista metriä korkean tilan hyväntuulisuudellaan leikiten haltuun. Teos on toteutettu Sinetin pääporrasaulaan valtion taideteostoimikunnan tilaustyönä.

Lisätiedot »


Kuvaaja: Pekka Helin
Tasapainoilua, Balancing Tasapainoilua, Balancing
 

Esteitä (alias Booris)

Vuosi: 1997
kuvanveisto
Tekniikka: lasikuitu

Tehty yhdessä Matti Kalkamon kanssa. Lujitemuovi, puhelinkoppi. 1997 Huittisten keskusta

Alunperin Tampereen nykytaiteen museon Puhelu -näyttelyyn tehty teos. Huittisten Puhelin -yhtiön hankinta, nykyisin Huittisten kaupungin omistuksessa.

Esteitä (alias Booris) Esteitä (alias Booris)
 

Matkalla (alias Dooris)

Vuosi: 1996
kuvanveisto
Tekniikka: lasikuitu

lujitemuovi korkeus 230 cm Huittisten keskusta

Alunperin Huittisten Katugalleriaan, Villi ihmisessä villi - näyttelyyn tehty veistos. Hankittu myöhemmin OP pankin kokoelmaan.

Matkalla (alias Dooris)