Eero Markuksela

Perustiedot

s. 1952, Oulu
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: HELSINKI

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358(0)504989531

Oma esittely

OMA ESITTELY

Kuvataiteilija Eero Markuksela käyttää traditionaalisia kiinalaisen tussimaalauksen välineitä. Toinen kulttuuri, sen ajattelu, runous ja kuvan rakentamisen tapa vetää Markukselaa puoleensa. Hänen taiteessaan ilmenee kuvan ja kirjoitetun kielen yhteenkuuluvuus.

Maalatessani ulkona voin tuntea ympäröivän läsnäolon ja käyttää aistieni koko kirjoa. Haluan tuntea, kuulla, haistaa ja maistaa, mitä maalaan.

Taiteeni on perinteen ja nykytaiteen sekä idän ja lännen yhdistämistä. Minua kiehtoo kiinalainen filosofia ja maalaustraditio. Legendoissa, joka on tunnetuin teossarjani, kuvasin kiinalaisien runoilijamaalareiden Han-Shanin ja She-Din tarinan. Niissä tein seitsemänosaisen sarjan 1600-luvun tussimaalauksista rinnastuvia valokuvia ja tussimaalauksia.

Taidettani on ollut esillä lukuisissa yksityis– ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.
Näytä biografia

Ajankohtaista

2024 17.1-4.2 Yksityisnäytely Galleria A2 Helsiki

2024 Yksityisnäytely Dongwu taideinstituutti Suzhoun kaupunki Kiina

2021 Yksityisnäyttely Laikku Galleria Tampere

2020 Yksityisnäyttely Luts Galleria Lohja

2020 Yksityisnäyttely Malmin Galleria Hts Helsingin

2019 Yksityisnäyttely Voipaalan Taidekeskus, Valkeakoski

2018 Yksityisnäyttely Wangjiang Art Gallery, Kiina, Suzhoun kaupunki. Tämän matkani aikana Kiinassa tein mm. suzhoulaisten taiteilijoiden kanssa työskentelymatkan Henan maakunnan vuoristoon.

 

2018 Yksityisnäyttely Poriginal Galleria Pori

2018 Yksityisnäyttely Galleria 2, Tampere

JULKAISUT: KOTIINALUU KIRJAILLUSSA SIKKIVIITASSA "Yi jin huan xiang" 30.10. 2020 Kustantaja Basam Books

OPPINEEN KIINALAINEN PUUTARHA julkaistu 19.5.2018 Porin Taidemuseon julkaisusarjassa

VERTAUSKUVAKELLOT julkaistu 26.9.2014 Porin Taidemuseon julkaisusarjassa

Bio

Eero Markuksela on tehnyt Kiinaan seitsemän pitkää työskentely- ja näyttelymatkaa. Matkoillaan hän kirjoittaa, ja valokuvaa lukuisissa kaupungeissa, kylissä ja vuorilla. Markuksela on luonut monisyisen ja vivahteikkaan otteen tarkastella matkoilla näkemäänsä ja kokemaansa. Hänen taiteessaan ilmenee kuvan ja kirjoitetun kielen yhteenkuuluvuus. Porin taidemuseon KUOLEMATTOMIEN PAVILJONKI- näyttelyssä 2014 oli esillä Eero Markukselan teosten lisäksi esineitä ja teoksia yhdestä Suomen merkittävimmistä ja monipuolisimmista Kiinan taiteen julkisista kokoelmista, Onni Okkosen sekä Liisa ja Otto Kotavuoren kokoelmista Joensuun taidemuseosta. Eero Markuksela on taiteellisella urallaan lähtenyt liikkeelle länsimaisesta avantgardistisesta taiteesta ja saanut vaikutteita erityisesti ranskalaisesta ja amerikkalaisesta kuvataiteesta. Markukselan taiteen lähtökohtana ovat olleet aistien kautta saadut kosketukset ja tuntemukset ihmisistä sekä laaksojen, metsien ja vuoristojen maisemista. Havainnointi antaa perustan ja luo merkityksiä. Markuksela tavoittelee läsnäoloa monin tavoin, mihin liittyy myös kiinnostus kiinalaiseen kulttuuriin, filosofiaan ja runouteen. Kiinalaisessa taiteessa ja kulttuurissa Markukselaa kiehtoo niin mennyt aika kuin nykypäiväkin. Kiinalainen taide edustaa hitauden kulttuuria ja huippuun hiottua käsityötä. Työskentely- ja näyttelymatkat ovat toteutuneet vuosina 2006, -07, -08, -10, -12, -15 ja 18. Kiinassa pidetyt yksityisnäyttelyt ovat olleet merkittävissä taidemuseoissa eri kaupungeissa mm. Luoyangissa Keltaisenjoen varrella, Hefeissä, Huangshanissa Jangtse-joen laaksossa ja Keski-Kiinassa Suzhoussa. KUOLEMATTOMIEN PAVILJONKI- näyttely avautui katsojalle kuin merkkeihin perustuva kiinalainen kieli. Nähtävillä oli maalauksia, tekstejä ja valokuvia. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Markukselan kirja VERTAUSKUVAKELLOT. Kirjan runot sekä kuvat ovat Eero Markukselan käsialaa. TÖITÄ KOKOELMISSA Wangjiang Art Gallery, Kiina  Kenda Art Museum, Kiina Markinaoikeus, Helsinki Huangshan City Art Museum,Kiina Ya Ming Art Museum, Kiina Suomen Ulkoasiainministeriö Art Museum of Luoyang, Kiina Helsingin taidemuseo Wäinö Aaltosen museo Porin taidemuseo Oulun taidemuseo Yksityiskokoelmissa Kiina/ Suomi OMAT JULKAISUT 2020 Kotiinpaluu kirjaillussa silkkiviitassa 'Yi jin huan xiang'  2018 Oppineen kiinalainen puutarha-Suuri nauru Mile Fon kanssa      2014 Vertauskuvakellot teksti ja valokuva 2009 Monikasvoinen Madonna valokuva 2004 Legendat teksti ja valokuvateos kirja